Historie

Op 7 maart 1952 vond de officiële oprichting plaats van "Heldens Gemengd Koor Bel Canto". De vereniging ontstond uit een enthousiast amateurtoneelclubje dat zingen toch leuker vond. De start was zeer voortvarend en onder leiding van de heer H. Alofs werden successen behaald op meerdere concoursen en groeide de vereniging naar bijna 100 leden.

Midden jaren zestig liep het ledental terug. Men bleef echter plezier hebben in het zingen en samen vormde men een kleine maar hechte Bel Cantofamilie. In 1967 kwam de directie in handen van Herman Dorssers en in 1972 werd het eerste Kerstconcert een zodanig succes dat het binnen de vereniging en de Heldense gemeenschap niet meer weg te denken is.
Het 25 jarig bestaan werd op grootse manier gevierd met een gala-concert. Het dertigjarig bestaan werd zelfs gevierd met medewerking van het Limburgs Symfonie Orkest en een solistisch optreden van Peter Kranen. In 1983 ging Bel Canto voor het eerst op concertreis en wel naar Remich in Luxemburg. In 1985 werd Straatsburg bezocht.

Ter gelegenheid van het 35 jarig bestaan was het gemengd koor la Ritournelle uit Straatsburg op bezoek en werd er een gezamenlijk concert gegeven. In 1988 werden in samenwerking met gemengd koor St. Willibrord uit Liessel en gemengd koor Egelsheim uit Hegelsom meerdere uitvoeringen gegeven van "De 7 kruiswoorden" van César Franck. Aanleiding tot deze uitvoeringen was het zilveren jubileum van Herman Dorssers als directeur van het gemengd koor St. Willibrord.

In 1991 werd Bel Canto "Limburgs Koor van het Jaar" in de categorie gemengde koren. Dit gaf weer een grote stimulans waardoor dat jaar vele uitvoeringen in de regio werden gegeven.

In de loop der jaren werd er weer gereisd door Bel Canto. Er werd gezongen in de Dom van Mainz, Worms en Speijer. Men bezocht Gent, Brugge en Ieper met een indrukwekkend optreden onder de Menenpoort in Ieper.

In 1998 nam Herman Dorssers na meer dan 30 jaar bezielende leiding, afscheid van Bel Canto. Het koor benoemde hem tot Ere-dirigent. Het dirigeerstokje werd overgenomen door Jan Stoffels die zich onmiddellijk thuis voelde bij Bel Canto. Onder zijn leiding werden al meerdere concerten gegeven waaronder zeker te noemen de uitvoering van het "Gloria" van Vivaldi, het "Te Deum" van Mozart en het "Halleluja" van Händel, samen met het Limburgs Barok Consort.

In 2002 bestond Bel Canto 50 jaar. Een concertreis naar Trier werd gemaakt en meerdere bijzondere concerten werden uitgevoerd, onder andere met de Heldense fanfare St. Caecilia die dan haar 100 jarig bestaan vierde.